ALKMAAR - Cabaretier en regisseur Bert Klunder is op woensdagmiddag overleden in het ziekenhuis van Alkmaar. Dat heeft zijn impresariaat Kikproductions bekendgemaakt. Klunder is 49 jaar geworden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op zaterdagavond 10 juni werd Klunder met spoed opgenomen vanwege een ernstige hersenbloeding. Sindsdien verkeerde hij in coma. Volgens zijn manager Hans Kik ging het toen "erg, erg slecht" met hem. De cabaretier wordt maandag gecremeerd. Klunder kreeg begin dit jaar ook al een hersenbloeding. Hij lag toen tot eind maart in het ziekenhuis. Sindsdien revalideerde hij in zijn woonplaats Alkmaar.

In 1984 won Klunder de jury- en publieksprijs van Camaretten. Sindsdien maakte hij producties en regisseerde hij onder meer veel voorstellingen van Brigitte Kaandorp, Angela Groothuizen, Jaap Mulder en Vincent Bijlo. In de tv-serie Mannen voor Vrouwen (RVU, 2001 en 2002) liet Klunder zijn talent zien voor cabareteske monologen en spitsvondige beschouwingen.

Geen lolbroek

In zijn soloproducties blijkt een voorkeur voor lichtgestoorde types die zich ergens in vastbijten of hun verhaal doen. "Je kon ver-schrik-ke-lijk met hem lachen, maar het was beslist geen lolbroek", reageert cabaretkenner Kick van der Veer op het overlijden van Klunder. "Hij had ook iets tragisch en vond dat het leven maar een grote kruisdraging was. Dat tragische maakt hem als cabaretier overigens ook aantrekkelijk."

Van der Veer noemt de dood van Klunder een ramp voor het Nederlands cabaret. "Er wordt wel eens gezeurd dat het Nederlands cabaret geen diepgang meer zou hebben, dat het alleen maar lachen, gieren, brullen is. Onder anderen hij was het bewijs dat dat niet zo was", aldus Van der Veer, die Klunder typeert als iemand met een originele geest.

Hij vindt dat vooral zijn theorieën die hij op het podium verspreidde, onweerlegbaar waren. "Zo had hij een theorie dat vaders heel erg aardig zijn voor de kinderen van de buurvrouw omdat die dan ziet wat voor leuke vader hij is. Het probleem met dergelijke vaders zou opgelost zijn als ze allemaal een deur zouden opschuiven. Meesterlijk. Daar is geen speld tussen te krijgen."