AMSTERDAM - Henk Westbroek moet zich voor de rechtbank verantwoorden. De Utrechtse zanger was zonder vergunning in het bezit van een zeldzame schildpad. Westbroek is niet aanwezig bij de zitting op 6 juli in zijn woonplaats. Hij is op dat moment op vakantie in Mexico en probeert de zitting te laten uitstellen.

Westbroek wordt verdedigd door topadvocaat Bram Moszkowicz. "Die man vond de zaak wel geestig, dus hij doet het gratis en voor niets."

Schildpad Snoopy werd vorig jaar in beslag genomen door de Algemene Inspectie Dienst (AID), de controle en- opsporingsdienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De 54-jarige Westbroek kon niet aantonen dat hij de schildpad al in bezit had toen daarvoor nog geen vergunning nodig was. "Ik heb de schildpad achttien jaar geleden geërfd van mijn tante", vertelt Westbroek. "Ik kon het bonnetje niet meer overleggen."

Oude foto's

Snoopy zou in de jaren zestig zijn gekocht voor drie gulden (ongeveer 1,35 euro). Westbroek zegt wel oude foto's van de schildpad te hebben, maar het is moeilijk om te bewijzen dat het om hetzelfde dier gaat. "Schildpadden zijn net Chinezen. Ze lijken allemaal op elkaar." Op de foto's staat Snoopy samen met beroemdheden als Nance en George Kooymans.

Westbroek wil Snoopy graag terug, maar mist het dier niet echt. "Soms stoot je met de stofzuiger tegen zo'n schildpad en dan rolt hij vijf meter verder. Meer merk je er niet van." Ook ejaculeerde de schildpad wel eens over zijn schoenen. "Hij denkt dat een schoen een vrouwtje is." Meer verdriet heeft de zanger van zijn vorige week doodgereden hond.

Verwend kreng

Dat hij toch de strijd met de AID aangaat, is uit rechtvaardigheidsgevoel, vertelt hij. "Ik haat ambtelijke willekeur. Die gasten hebben de flexibiliteit van een glazen plaat." De beroemde Utrechter benadrukt nog eens dat er wat hem betreft geen enkele reden was voor de overheid om in te grijpen, want hij verzorgde Snoopy goed. "Hij is een verwend kreng."