SYDNEY - De sinds bijna een jaar vermiste vriend van de Australische zangeres Olivia Newton-John is niet dood, maar woont in Mexico. Dat schreef de Australische krant Daily Telegraph maandag op basis van eigen onderzoek.

De krant sprak met drie mensen die Patrick McDermott op het afgelegen schiereiland Baja Peninsula hebben gezien, voor het laatst anderhalve week geleden.

Vistripje

De 48-jarige McDermott verdween eind juni vorig jaar tijdens een vistripje voor de kust van Californië op mysterieuze wijze. Toen al deden geruchten de ronde dat hij zijn dood in scène had gezet om te ontkomen aan celstraf wegens het niet betalen van alimentatie voor een kind uit zijn vorige huwelijk. Het verhaal in de Daily Telegraph komt vlak voor een Amerikaanse grand jury begint met een onderzoek naar de verdwijning, die vorig jaar tot veel ophef leidde.

Newton-John (57), die beroemd werd met haar rol naast John Travolta in de filmmusical Grease (1978), had sinds negen jaar een relatie met McDermott toen hij verdween. McDermott was op 30 juni vorig jaar in de haven van San Pedro aan boord gegaan voor een vistripje, dat tot de volgende dag zou duren. De politie trof zijn auto aan op een parkeerplaats bij de jachthaven waar hij aan boord was gegaan. Uit verhoren van getuigen bleek dat hij zeker aan boord was gegaan. Geen van de getuigen zei zich te kunnen herinneren of McDermott aan het eind van de trip ook weer van boord was gegaan.

Op de boot werden persoonlijke bezittingen van McDermott aangetroffen. Allerlei speculaties deden de ronde. Bij de politie hebben zich tot dusver geen mensen gemeld die hem na 1 juli vorig jaar nog hebben gezien.

Onbekende stop

Maar de Daily Telegraph kwam erachter dat de boot waarmee McDermott de trip maakte een tot dusver onbekende stop heeft gemaakt, waarbij hij mogelijk aan land is gegaan. Naar aanleiding van de onthulling in de krant ondervraagt de politie nu een bemanningslid van het schip Freedom.

De onderzoeksjournalisten van de Daily Telegrap meldden dat McDermott in zeker twee plaatsen op het schiereiland is gezien. Een bareigenaar in Todos Santos vertelde dat McDermott onlangs bij hem een biertje had gedronken. Een Amerikaanse zakenman vertelde dat hij de vermiste man op 26 mei had ontmoet in een bar in Cabo San Lucas. De Amerikaan zei dat de ontmoeting hem was bijgebleven omdat zijn gesprekspartner weigerde hem een visitekaartje te geven, hoewel hij erom had gevraagd met het oog op een toekomstige rondvaart met het schip van McDermott.