AMSTERDAM - Een Amerikaanse veteraan van de oorlog in Irak eist 66 miljoen euro van Michael Moore. De controversiële filmmaker zou zonder toestemming gedeelten van een interview met de militair hebben gebruikt voor zijn film 'Fahrenheit 9/11'. De veteraan vindt dat het onterecht lijkt alsof hij tegen de oorlog in Irak is.

Sergeant Peter Damon, die in de oorlog beide armen verloor, wil een vergoeding voor 'het schaden van zijn reputatie en het veroorzaken van leed en schaamte'. De 33-jarige veteraan claimt dat oneigenlijk gebruik is gemaakt van een interview dat hij gaf in het programma 'Nightly news' van de zender NBC.

Pijnstiller

In het interview werd de veteraan gevraagd naar zijn mening over een nieuwe pijnstiller die het Amerikaanse leger gebruikt voor gewonden. Hij vindt dat Moore in zijn film het antwoord zo gebruikt heeft dat het lijkt alsof hij klaagt over de zwaarte van het oorlogvoeren, terwijl hij eigenlijk klaagt over de vreselijke pijn die zijn verwondingen veroorzaakten.

Volgens de advocaat van Damon voelt de militair zich in zijn eer aangetast door de documentaire. "Het raakt hem omdat hij zijn hele leven achter zijn regering heeft gestaan. Hij is een patriot en een soldaat, maar nu wordt hij afgeschilderd alsof hij tegen de oorlog is."

Controverse

'Fahrenheit 9/11' (2004) gaat over de terroristische aanslagen van 11 september 2001. De film zorgde voor veel controverse. Tegenstanders van Moore stellen dat zijn film helemaal geen documentaire is, maar onvervalste propaganda, slechts bedoeld om president George Bush in een kwaad daglicht te stellen. Desondanks werd de documentaire een groot succes in de bioscopen. In Amerika was het na enkele weken al de best bezochte documentaire ooit.