AMSTERDAM - De 21-jarige Roos uit 't Goy is woensdag winnaar geworden van de eerste Mis(s) verkiezing. De mooiste vrouw met een handicap werd gekozen in een bijna twee uur durende live televisieshow vanuit de Passenger Terminal Amsterdam. Het kroontje voor de miss werd uitgereikt door minister-president Jan Peter Balkenende.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Roos Prommenschenckel is pas twee jaar gehandicapt. Ze heeft Torticollis Spasmodica. Daardoor wordt haar hoofd voortdurend achterover getrokken, legde ze uit tijdens de show, zo erg dat haar luchtwegen worden afgeknepen. Een groot deel van de dag ligt Roos daarom in een rolstoel.

Ambassadrice

De miss wil graag meer bekendheid geven aan haar ziekte, maar zal bovenal een jaar lang ambassadrice van 'onbeperkt Nederland' zijn. De organisatie koos juist voor onbeperkt Nederland om aan te geven dat mensen met een handicap weliswaar een beperking hebben, maar vooral heel veel mogelijkheden. Roos won daarnaast een vakantie naar Aruba, een voor haar aangepaste scooter en een jaarcontract bij een modellenbureau.

De laatste prijs kwam van jurylid Herman Heinsbroek. Samen met ex-miss Nederland Irene van de Laar, Caz-dj Marc de Hond en ex-miss World Corine Rottschäfer (ze won de titel in 1959) moest hij acht van de twaalf finalisten naar huis sturen. Uit de laatste vier werd de winnaar door het publiek gekozen.

Gala

Zoals te doen gebruikelijk bij een miss verkiezing presenteerden de deelnemers zich in gala, in badkleding en met een statement richting het publiek. Roos riep daarin op gehandicapten zichtbaarder te maken. Op die manier verwacht zij dat een handicap gewoner wordt. Minister-president Balkenende nodigde de winnares uit in zijn torentje om te komen praten over haar missie.