AMSTERDAM - Ramses Shaffy (72) heeft woensdag in Amsterdam de Edison Oeuvreprijs ontvangen. Dat gebeurde bij de presentatie van de cd-box Laat mijn liedjes nu maar zwerven, een nieuwe uitgave van al Shaffy's eerder gemaakte albums.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zanger ontving het beeldje in de Rode Hoed in aanwezigheid van vele vrienden, onder wie Liesbeth List, Thijs van Leer en Jeroen Krabbé. Het eerste exemplaar van de cd-box kreeg Shaffy uit handen van Albert Verlinde. "Ramses Shaffy heeft de Hollandse bekrompenheid doorbroken. Hij heeft zijn leven groter geleefd dan wij met zijn allen kunnen leven", aldus de presentator.

Shaffy beklom in oktober 2004 weer het podium. Zeven jaar had hij niet opgetreden toen hij weer naast Liesbeth List in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam stond. Na dit gastoptreden volgden extra voorstellingen die binnen de kortste tijd waren uitverkocht.

Ode

Shaffy maakte in zijn leven zeven solo-albums. Deze zijn terug te vinden in de box Laat mijn liedjes nu maar zwerven. Daar is nog een 8e cd aan toegevoegd met Duitse en Franse vertalingen van Shaffy's hits. De presentatie werd gevolgd door een ode aan de zanger door verschillende Nederlandse artiesten.

De Edison is een van de oudste muziekprijzen ter wereld. Alleen de Amerikaanse Grammy is, met één jaar, ouder dan de Nederlandse Edison. Sinds 1960 wordt de onderscheiding uitgereikt voor 'geluidsdragers van bijzondere kwaliteit'. De prijs bestaat uit een bronzen beeld van de hand van beeldhouwer Pieter d'Hont.