CANNES - De prijs voor de beste film op het filmfestival in Cannes, de Gouden Palm, is toegekend aan The Wind that Shakes the Barley van de Britse regisseur Ken Loach. Penelope Cruz viel ook in de prijzen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat maakte de jury van het 59e festival in de Zuid-Franse badplaats zondagavond bekend. De keuze voor The Wind that Shakes the Barley was een grote verrassing. De dramafilm over de Ierse onafhankelijkheidsstrijd in de jaren twintig van de vorige eeuw stond vooraf niet op het lijstje van favorieten, hoewel Loach (69) al zeven keer een Gouden Palm aan zich voorbij had zien gaan. In totaal dingden twintig films mee naar de belangrijkste Europese filmprijs.

In een eerste reactie sprak Loach van "een grote eer, want Cannes is het centrum en het hart van de filmwereld". De 69-jarige cineast, bekend om zijn linkse overtuigingen, zei te hopen dat zijn film de Britten confronteert met hun imperialistische geschiedenis.

"Misschien dat we, als we de waarheid vertellen over het verleden, ook de waarheid over het heden krijgen", zei hij in een verwijzing naar de door hem veel bekritiseerde strijd in Irak.

Penelope Cruz

De prijs voor de beste actrice moet worden gedeeld door Penelope Cruz en haar vijf vrouwelijke collega's uit de film Volver van de Spanjaard Pedro Almodóvar. De prijs voor de beste mannelijke rol ging ook naar een collectief, de vijf acteurs uit de film Indigènes (Days of Glory) van de Frans-Algerijnse regisseur Rachid Bouchareb. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het festival dat beide acteursprijzen aan collectieven werden uitgereikt.

De Mexicaan Alejandro González Inárritu werd gelauwerd als de beste regisseur voor zijn film Babel. Volver kreeg de prijs voor het beste script. De Grote Prijs of 'troostprijs' ging naar Flanders van de Fransman Bruno Dumont, de Gouden Camera voor de beste debuutfilm ging naar de Roemeen Corneliu Porumboiu voor zijn rolprent Was There Or Was There Not.