AMSTERDAM - Patrick Kluivert denkt nog dagelijks aan het ongeluk met dodelijke afloop dat hij in 1995 veroorzaakte. Dat zegt de aanvaller van Valencia in zijn biografie die maandag verschijnt. De Telegraaf publiceert zondag het hoofdstuk over het fatale incident. "Het ongeval op de Werengouw in Amsterdam is de zwartste bladzijde uit mijn leven."

Bekijk video: Modem/ Breedband

Kluivert verwijt de media onwaarheden te hebben gebracht in de periode na het ongeluk. "In de media kreeg ik er inmiddels flink van langs. De geleende auto zou niet zijn verzekerd, maar dat bericht was niet waar. Ik zou altijd al een onverantwoorde rijder zijn geweest, terwijl ik nog nóóit een bekeuring had gehad. Een getuige ging helemaal ver en zei dat ik zó hard reed, dat de BMW op de brug met de wielen los kwam van de weg. Dat was echt niet zo."

Werkstraf

Kluivert kreeg een werkstraf van 240 uur, drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en twee jaar rijontzegging opgelegd. "Dat zorgde voor nationale verontwaardiging. Mensen die helemaal niet wisten waarover ze praatten, vonden het veel te weinig. In actualiteitenprogramma's op televisie werden zelfs advocaten en officiers van justitie aan het woord gelaten, om uit te leggen dat deze eis juist vergelijkbaar was met andere gevallen."

Moordenaar

In de maanden na het ongeval werd Kluivert daar in voetbalstadions pijnlijk aan herinnerd. "In de stadions werd ik door fans van de tegenpartij uitgemaakt voor moordenaar. Hoezo? Was ik zaterdagochtend 9 september opgestaan met het idee die middag de heer Putman dood te rijden? Ik was veroordeeld voor dood door schuld en níet voor doodslag met voorbedachten rade! De spreekkoren sneden door mijn ziel."