AMSTERDAM - De Jamaicaanse zanger Desmond Dekker, die er aan het eind van de jaren '60 met het door hem geschreven nummer Israelites voor zorgde dat de ska, de voorloper van de reggae, ook buiten zijn vaderland bekend werd, is donderdag op 64-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dat heeft zijn manager vrijdag bekendgemaakt.

Israelites was in 1969 het eerste skanummer dat ook buiten Jamaica een hit werd. In zijn eigen land was Dekker, met zijn vocale begeleiders The Aces, al veel langer een ster. "Desmond was de eerste legende, geloof het of niet", zei zijn manager Delroy Williams. "Toen hij Israelites uitbracht had niemand nog van Bob Marley gehoord. Hij heeft de weg voor iedereen geplaveid."

Andere hits van Dekker, die eigenlijk Desmond Dacres heette, waren het door Jimmy Cliff geschreven You Can Get It If You Really Want, 007 (Shanty Town), ook bekend uit de film The Harder They Come, en Rudie Got Soul.

Dekker overleed in Engeland, waar hij sinds de jaren '70 woonde. Hij trad nog geregeld op en zou komende zomer een tournee door Europa maken.