AMSTERDAM - Sofia Coppola is woensdag uitgejouwd op het filmfestival in Cannes. De Franse filmcritici waren niet tevreden over de manier waarop de dochter van Francis Ford Coppola het leven van Marie-Antoinette had verfilmd. De film 'Marie-Antoinette', waarin Kirsten Dunst de titelrol van de Franse koningin speelt, maakt kans op de prestigieuze filmprijs Gouden Palm.

Aanvankelijk was Sofia teleurgesteld door de reactie. Later zei ze zich bedacht te hebben dat het altijd gevoelig ligt wanneer een Amerikaanse filmmaker een belangrijke persoon uit het verleden van een ander land op onorthodoxe wijze in beeld brengt.

"Wij wisten altijd al dat de Fransen zuinig zijn op hun geschiedenis en dat is een van onze uitdagingen", zei de 35-jarige Coppola. "Maar ik wilde de film eerst in Frankrijk vertonen, omdat wij hem hier hebben gemaakt en hij zich hier afspeelt."

Paleis

Coppola kreeg van de Franse overheid toestemming te filmen in het paleis van Versailles. De acteurs dragen achttiende-eeuwse kostuums, maar de schoenen zijn hippe hedendaagse creaties van Manolo Blahnik. Op de soundtrack is popmuziek te horen.

Palm

Tot de andere kanshebbers voor de Gouden Palm behoren de Spanjaard Pedro Almadóvar en de Italiaan Nanni Moretti. De eerste maakte de dramafilm 'Volver' met Penelope Cruz. De tweede maakte 'Il caimano', een kritische film over de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De Gouden Palm wordt zondag uitgereikt op de slotdag van het festival van Cannes.