AMSTERDAM - Nederlanders willen het zingen in eigen taal terug bij het Eurovisie Songfestival. Ook moet een vakjury worden betrokken bij de beoordeling van de liedjes, vindt ruim 80 procent van de Nederlanders. Maurice de Hond ondervroeg vaste en incidentele kijkers van het songfestival naar hun mening.

Nu worden de stemmen bepaald door middel van het zogeheten televoting, stemmen per telefoon. De 'twelve points' van Nederland gaan de laatste jaren steevast naar Turkije, met dank aan de grote Turkse gemeenschap in ons land.

Uit representatief onderzoek onder de kijkers blijkt dat de Zweedse inzending favoriet was bij de Nederlanders, gevolgd door Rusland, Oekraïne en Ierland. Via televoting kwam Zweden in Nederland niet verder dan een zevende plek.

Lordi

Van de Nederlanders vindt 19 procent Finland de terechte winnaar. De als monsters uitgedoste groep Lordi won met het nummer Hard Rock Hallelujah en had daarmee de primeur voor Finland.

Nederland bleef steken in de voorronde en kwam niet verder dan de twintigste plaats in een deelnemersveld van 23. Een meerderheid van de Nederlanders - 66 procent van de incidentele en 55 procent van de vaste kijkers - vindt dat Nederland niet meer mee moet doen aan het songfestival. Een groot aantal vindt zelfs dat de finale helemaal niet meer uitgezonden hoeft te worden.