ATHENE - De leden van de Finse hardrockband Lordi, die zaterdag het Eurovisie Songfestival won, wilden na afloop van het liedjesfestijn hun maskers niet laten vallen. "Uhh, welke maskers?", antwoordde frontman Mr. Lordi tijdens de afsluitende persconferentie in de Griekse hoofdstad Athene op een vraag. "Deze maskers zullen we nooit afzetten", beloofde de monsterlijke zanger zijn fans.

Lordi trok een vergelijking met het kerstfeest: "Mensen moeten er toch ook niet aan denken dat de kerstman voor het oog van kleine kinderen zijn baard af doet? Wij willen een fantasiewereld creëren. Mysterie is een van de hoekstenen van Lordi."

De Finse act bedankte alle hardrock-, metal- en KISS-fans die hen al jaren steunen. Verder droeg de zanger de overwinning op aan alle ruimdenkende mensen in de wereld. Mensen die verder durven kijken en luisteren dan alleen naar popmuziek en ballads. Hij benadrukte nog eens dat hij en zijn kompanen geen duivelaanbidders zijn. "Dit is entertainment", stelde hij kort en krachtig.


'Deze overwinning is geen droom, maar ook geen nachtmerrie'

Het 51e Eurovisie Songfestival liet opnieuw zien dat veel landen buurlanden steunen. Critici noemden het evenement steeds vaker een Oostblokfestival, maar toch bleken de vertolkers van het nummer Hard Rock Hallelujah populair bij bijna alle puntengevers. Van de 38 stemmende landen hadden er slechts drie geen enkel punt over voor de act voor het Noord-Europese Finland.

'Fantastisch'

Mr. Lordi was trots op dat gegeven. Zeikerig zong hij We Are The Winners...Of Eurovision, het liedje dat Litouwen had ingestuurd. "Deze overwinning is geen droom, maar ook geen nachtmerrie. Ik heb er zelf nooit over nagedacht om me op te geven voor het Songfestival, maar wij zijn daarvoor gevraagd. Dat dit het resultaat is, is raar, maar fantastisch."

Toen Lordi de laatste vragen had beantwoord verlieten de bandleden onder de tonen van hun eigen liedje het perscentrum. "And my eyes are red, not quite an angel, or the one that fell. Now choose to join us, or go straight to hell", klonk het door de zaal terwijl fotografen, reporters en cameralieden tot de orde moesten worden geroepen omdat mensen in het gedrang geen kant meer uit konden.