ATHENE - De meiden van Treble, die er donderdagavond niet in slaagden de finale van het Eurovisie Songfestival te bereiken, hebben hun buik vol van het liedjesevenement. "We gaan proberen carrière te maken in een land waar ze het festival helemaal niet kennen. We gaan gewoon naar Japan!", vertelde zangeres Caroline Hoffman in de nacht van donderdag op vrijdag na het teleurstellende resultaat in de voorronde van de liedjesstrijd in Athene.

Treble probeerde bij de beste tien landen van de voorronde te komen met het liedje Amambanda. Nadat dat was mislukt kwamen de drie Limburgse meiden licht teleurgesteld uit de artiestenkamer.

"Sorry", riepen ze in koor. Meteen daarop lieten de zusjes Nina en Djem van Dijk weten dat het afvallen hen niet zoveel uitmaakt. "We moeten er alweer om lachen."

Uitputtend

Volgens de artiesten hebben ze er alles aan gedaan om een goed resultaat neer te zetten. Zo maakten ze een omvangrijke Europese tournee om zich voor het festival alvast aan het publiek te presenteren. Die tour was uitputtend, maar volgens Hoffman niet zo zwaar dat ze daar in Athene de wrange vruchten van hebben geplukt.

"Die tournee was alleen maar positief. Ik denk dat het stemmende publiek ons niet heeft gekozen omdat we te simpel en te puur waren. Misschien waren we niet flashy genoeg. Maar wij blijven in onszelf geloven en hebben ons uiterste best gedaan."

Halve finale

Het Songfestival beleeft dit jaar zijn 51ste editie, maar de populariteit in Nederland lijkt telkens af te nemen. In Istanbul slaagde Re-Union er nog wel in de voorronde door te komen, maar verleden jaar in Kiev strandde Glennis Grace ook al in de halve finale. Zij riep toen dat Nederland niet meer mee zou moeten doen aan de wedstrijd, maar de NOS probeerde met een frissere aanpak een jonger publiek te trekken.

Nu ook Treble geen hoge ogen gooide denkt Hoffman dat de animo onder Nederlandse artiesten om volgend jaar mee te doen wel helemaal tot het nulpunt zal dalen. "De populariteit van het Songfestival in Nederland zal nu wel helemaal inzakken."

Stemmen

De Trebles weten niet of ze tot zondag, de geplande dag van het vertrek, in de Griekse hoofdstad blijven. "We zullen niet door de achterdeur vertrekken, maar of we tot na de finale blijven is weer een ander verhaal", zegt Hoffman. Zij voelde de uitschakeling al aankomen toen ze op de bank ging zitten van de artiestenkamer. "Ik had geen positief gevoel. Ik heb de opname nog niet gezien, maar misschien waren onze stemmen niet zuiver op elkaar afgestemd door de technici hier. Ik weet het niet zeker hoor, maar misschien zit ik straks wel met mijn vingers in mijn oren als ik naar de band luister."