AMSTERDAM - Placenta smaakt naar gehakt. Dat concludeert diskjockey Giel Beelen donderdagochtend na het 'moederkoekhappen' in zijn uitzending op 3FM. Hij vindt wel dat aan de van moederkoek gemaakte hamburger een vreemd smaakje zat. "Maar misschien hoort er wel een glaasje moedermelk bij", oordeelde de deejay.

Chef-kok Pierre Wind maakte de placenta voor Beelen klaar in de uitzending. De diskjockey had de moederkoek gekregen van een vriendin die dit weekeinde is bevallen. Wind maakte van het weefsel eerst een loempia, die Beelen erg lekker vond. "Het ziet er uit als gehakt en smaakt ook zo. Niets mis mee."

Als tweede gerecht wilde Wind een omelet bereiden, maar uiteindelijk besloot hij er een hamburger van te maken. Daarmee kon Beelen de placenta in zijn meest pure vorm proeven, meende de kok. Hij voegde alleen een beetje zout en knoflook aan de moederkoek toe. Beelen vond ook dit gerecht best smakelijk. "Hoewel je er nooit aan moet denken wat het ooit geweest is." De smaak deed hem aan tartaar denken.

Mineralen

Placenta is weefsel dat in de baarmoeder via de navelstreng de verbinding vormt tussen de moeder en haar ongeboren kind. In sommige culturen is het normaal om placenta te eten. Het zou de moeder na de geboorte aansterken. Placenta zou rijk zijn aan mineralen en vitaminen.