CANNES - Filmcritici hebben The Da Vinci Code gekraakt - afgekraakt welteverstaan. De openingsfilm van het filmfestival in Cannes is woensdagavond lauwtjes ontvangen. De filmversie van de bestseller van Dan Brown heeft veel verwachtingen geschapen die volgens critici niet worden waargemaakt.

Filmcritici menen dat de film te ingewikkeld is en moeilijk te begrijpen voor mensen die het boek niet hebben gelezen. Christy Lemire van Associated Press vond de film "oppervlakkig en gehaast".

Tijdens een cruciaal moment tegen het einde van de film ging er gelach door de zaal, zo meldt Associated Press. "Het is geen goed teken als je grote onthullende moment van de film wordt begroet met gelach", schreef Stephen Schaefer voor The Boston Herald.

Niemand van de 2.000 aanwezigen applaudiseerde na afloop van de filmvertoning, zo meldt een correspondent van CBS News. Normaal gaan er zelfs voor slechte films wel een aantal handen op elkaar.


Links hoofdrolspeler Tom Hanks met zijn vrouw, de actrice Rita Wilson. Rechts de Amerikaanse regisseur Ron Howard met zijn vrouw Cheryl

Schaefer somt in zijn artikel een aantal commentaren op die hij na afloop van de film verzamelde: "Te lang en saai. Als je een film wilt zijn over de Heilige Graal, moet je Indiana Jones gaan zien", hoorde Schaefer iemand opmerken.

Een ander zei: "Op het witte doek is het nog belachelijker dan in het boek. Als ik Tom Hanks was, zou ik me diep schamen." Weer een ander kraakt de vrouwelijke hoofdrolspeelster Tautou. "Tom en Audrey, het werkt niet. Ze kan het niet in het Engels."

De volledige cast van de film was aanwezig bij de première en was met een speciale 'Da Vinci Code' Eurostar-trein uit Londen gekomen. Onder hen hoofdrolspelers Tom Hanks en Audrey Tautou.


Hanks' tegenspeelster Audrey Tautou zwaait naar fans