AMSTERDAM - Vraag een van de talrijke BN'ers waarom ze aanwezig zijn bij de voorpremière van X-Men: The Last Stand, en hun antwoord luidt eensgezind: medespeelster Famke Janssen. De 40-jarige actrice bracht dinsdagavond voor de gelegenheid een bliksembezoek aan haar geboorteplaats Amsterdam. Voordat ze weer terugvloog naar Beverly Hills, sprak NU.nl met de voormalige Bondgirl over haar derde optreden in de succesvolle actietrilogie.

Bekijk video: Modem/ Breedband


'Ik vind het nog te vroeg om een oordeel te vellen over de film'

"Het is eigenlijk altijd raar om jezelf terug te zien op het witte doek", reageert Janssen. "Maar ik vind het nog te vroeg om een oordeel te vellen over de film en mijn acteerprestaties. De werkzaamheden aan de film zijn pas enkele dagen geleden afgerond. Ik ben dan ook blij met de positieve reacties die de film tot nu toe heeft opgeleverd bij de mensen in mijn omgeving."

Even was er twijfel of Janssen überhaupt wel mee zou spelen in The Last Stand. Regisseur Bryan Singer, verantwoordelijk voor de eerste twee delen, besloot zich te richten op Superman Returns. De groep acteurs, waar onder Hugh Jackman en Halle Berry, bleef echter wel intact en Brett Ratner diende zich aan als regisseur. Voor Janssen reden zich in een nieuw X-Men avontuur te storten.

Donker karakter

De actrice heeft een voorkeur voor personages met een duistere kant. De rol van Jean Grey lijkt haar dan ook op het lijf geschreven. "Met Grey speel ik iemand met een donker karakter, dat past gewoon goed bij mij en de rollen die ik al heb gespeeld. Bij mij hebben duistere personages meestal een streepje voor. Het is aantrekkelijker om te spelen en het maakt je veelzijdiger als acteur."

Ook de lijst met co-acteurs is inmiddels aangegroeid tot een veelzijdig geheel. Zo speelde Janssen met Robert de Niro, Michael Douglas en Eddie Murphy. "Als ik zou mogen kiezen, dan worden Jack Nicholson en Meryl Streep daar nog aan toegevoegd."

De kans dat ze ooit nog in een Nederlandse film zal schitteren, sluit ze niet uit. Voorlopig richt ze zich echter op de Verenigde Staten, waar ze momenteel in New York als hoofdrolspeelster meewerkt aan de film Turn the River.

BN'ers


Koblenko: Ik kom hier eigenlijk de kunst een beetje afkijken van Famke

"Ik kom hier eigenlijk de kunst een beetje afkijken van Famke", verklaarde Victoria Koblenko haar aanwezigheid bij de première in bioscoop De Munt. Dat ze naast acteren ook tijd heeft voor andere zaken bewijst ze met haar studie politicologie. "Ik heb net twaalf boeken gelezen. Hopelijk ben ik in oktober afgestudeerd."


Verboom: Ik vind Famke inspirerend

Ook Hanna Verboom steekt haar bewondering voor Janssen niet onder stoelen of banken. "Ik vind Famke inspirerend. Echt heel stoer hoe ze haar carrière heeft uitgestippeld en vormgegeven." Zelf ziet ze zich niet in een actiefilm spelen.

"Ik hou meer van Arthouse-films zoals Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Mocht ik echter de kans krijgen om in de V.S. aan de te gaan dan zou ik die kans zeker grijpen. Sterker nog, ik ben gevraagd voor een Amerikaanse film. Welke dat is kan ik helaas nog niet zeggen."


De champagne staat koud

Hans Klok kijkt het liefst naar klassiekers, Hitchcock bijvoorbeeld. "X-Men heb ik echter ook gezien en ik ben benieuwd naar hoe Famke het er deze keer vanaf brengt." Hij hoopt Femke Janssen aan zijn lijst van intimi toe te kunnen voegen. "Ik heb in ieder geval een ingang via de zus van Femke, Antoinette."


Nieuwenhuizen: Ik verwacht een spektakel

DJ Jeroen Nieuwenhuizen kijkt met enig ontzag naar het budget dat wordt uitgetrokken voor films als de X-Men trilogie. "Er wordt veel geld voor uitgetrokken maar dan krijg je ook een spektakel te zien, althans, dat verwacht ik. Ik kijk het liefst naar oude Nederlandse films, maar ik heb vijfhonderd dvd's thuis, dus elk genre is geloof ik wel zo'n beetje vertegenwoordigd."


Moreira de Melo: Ik ben echt trots op Famke

Fatima de Moreira de Melo ziet wel enige overeenkomst tussen haar en Famke Janssen. "Ik ben echt trots op Famke. We vertegenwoordigen toch allebei ons land, ik als hockeyster, zij als actrice. Helaas zijn we net met ons elftal uit de play-offs voor het landskampioenschap gekickt, dat moet ik nog even verwerken."

X-Men: The Last Stand draait vanaf 25 mei in de Nederlandse bioscopen.