LONDEN - Eindelijk is ie er: de speciale editie van de Britse krant The Independent, dinsdag. Met als hoofdredacteur-voor-één-dag de Ierse popster en weldoener Bono. De helft van de opbrengst gaat naar aidsbestrijding in Afrika.

Bono brengt, onder veel meer, een interview met de Britse premier Blair. De Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken geeft haar muziek-top 10.

De voorpagina meldt als opening: No News Today, behalve een bericht over de dood van duizenden Afrikanen aan aids. Tony Blair zegt in de krant dat Afrika "op eigen benen wil staan, en wat ze daarbij van ons willen is hulp om er te komen".

Bono heeft talloze beroemdheden bereid gevonden zich voor de speciale editie in te zetten. Zo interviewt modeontwerpster Stella McCartney haar Italiaanse collega Giorgio Armani. De Venezolaanse president Hugo Chavez neemt het op voor zijn Zimbabwaanse collega Robert Mugabe, die onder vuur ligt omdat hij het buitenlandse hulporganisaties moeilijk maakt in Zimbabwe te werken. Veel aidspatiënten krijgen daardoor geen hulp.

New Orleans

Bono's collega, gitarist The Edge, schreef een verhaal over de muziekstad New Orleans, verwoest door de orkaan Katrina. In de muziek-top 10 van Condoleezza Rice overigens veel klassieke werken, maar ook Rocket Man van Elton John, en "alles van U2".