AMSTERDAM - De film The Da Vinci Code moet met een korrel zout genomen worden. Dat zegt hoofdrolspeler Tom Hanks in een interview in de Britse krant de Evening Standard. Volgens de 49-jarige acteur is de kritiek die de afgelopen weken vanuit de rooms-katholieke en de Anglicaanse kerk op de productie is losgelaten overdreven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Als je een film volkomen serieus neemt, zeker een grote productie als deze, dan begrijp je het niet helemaal." Voor Hanks komt de kritiek op The Da Vinci Code niet als een verrassing. "We hebben altijd geweten dat een bepaald deel van de maatschappij tegen deze film zou zijn."

De acteur vindt de ophef niet terecht. "Het is een verdomd goed verhaal waar het plezier vanaf spat. De film draait vooral om goede dialogen. Daarmee kan nooit iemand kwaad worden gedaan."

Boycot

Het Vaticaan roept op tot een boycot van The Da Vinci Code. Aartsbisschop Angelo Amato noemt de film 'antichristelijk' en roept gelovigen op om de 'leugens en overdreven laster' af te wijzen. Volgens de geestelijke zou een vergelijkbaar verhaal over de Koran of de Holocaust zorgen voor een wereldwijde opstand.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dan Brown. Een van de belangrijkste theorieën in de bestseller is dat Jezus een kind heeft verwekt bij Maria Magdalena. The Da Vinci Code opent woensdag het filmfestival van Cannes. Twee dagen later is hij wereldwijd te zien.