AMSTERDAM - Regisseur Paul Verhoeven gaat de roman Knielen op een bed violen van Jan Siebelink verfilmen. Dat heeft producent Alain de Levita van NL Film & TV vrijdag bekendgemaakt. Het wordt na Zwartboek de tweede Nederlandstalige film die de 67-jarige Verhoeven maakt sinds hij begin jaren tachtig naar Hollywood vertrok.

Knielen op een bed violen vertelt het verhaal over het geleidelijke afglijden van een zachtaardige vader die een goddelijk visioen krijgt en zich bekeert tot het zware calvinisme. De ommekeer in zijn leven veroorzaakt zijn naasten veel verdriet.

Van het boek zijn inmiddels al meer dan 330.000 exemplaren verkocht. Het werd in 2005 bekroond met de AKO Literatuurprijs. De vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan Duitsland.

Gerard Soeteman schrijft het scenario. Verhoeven en Soeteman maakten eerder samen onder meer Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De Vierde Man en Zwartboek. Het budget bedraagt rond de 10 miljoen euro. De opnames staan gepland voor 2007. Acteurs zijn nog niet bekend.