AMSTERDAM - De dochters van overleden tv-coryfee Willem Ruis spannen een rechtszaak aan tegen hun stiefmoeder Ellen Damsma. Eva en Suus Ruis stellen dat Damsma destijds ongeveer 400.000 aan guldens ten onrechte heeft opgemaakt uit de boedel van Willem Ruis, bevestigde donderdag advocaat Mic van Bremen namens de zussen.

Damsma wil niet reageren op de kwestie. Zij zou Eva en Suus jarenlang psychisch en fysiek hebben mishandeld en de kinderen onder druk hebben gezet om ze te laten tekenen zodat Damsma geld kon opnemen, "om zo de kostbare smaak van Damsma te bekostigen", aldus Van Bremen.

Met de rechtszaak beogen de dames Ruis een excuusbrief en een "fatsoenlijke afhandeling van de boedel, want die is nog steeds niet is vereffend". "Zij was stiefmoeder en kreeg ook betaald - 20 gulden per dag - voor het onderhoud van de kinderen na de dood van hun vader. Ondanks dat vroeg ze iedere keer meer."

Volgens Van Bremen wilde Damsma zich ooit wel verzoenen met de dochters, maar er mocht dan niet meer over het verleden worden gepraat en geen geld meer worden geëist. Van Bremen stelt dat de stiefmoeder in een eerste brief via haar advocaat de aantijgingen niet ontkende, maar later weer wel.