AMSTERDAM - BZN ontving maandagmiddag in hun 'eigen' Amsterdamse BZN-rondvaartboot een gouden plaat voor hun recente verzamelalbum. In de Amsterdamse grachten varen enkele van deze rondvaartboten. "Lekker bootje hè", riep zanger Jan Keizer tegen de passagiers van een passerende BZN-boot.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Volendamse groep bracht september vorig jaar de 3CD-box 'The Singles Collection' uit in verband met het veertigjarig jubileum. Daarvan zijn inmiddels meer dan 40.000 exemplaren over de toonbank gegaan.

"We hebben inmiddels al zoveel gouden platen, maar het blijft speciaal om ze te krijgen", zei Keizer maandag. "Maar zo mooi als het gevoel was toen we de eerste gouden plaat ontvingen, dat zal ik nooit meer krijgen."

Afscheidstournee

De verzamel-cd is waarschijnlijk de laatste cd van de Volendammers. De Band Zonder Naam kondigde 15 februari aan te stoppen. De afscheidstournee begint in oktober en loopt door tot juni 2007.

"Eigenlijk besef ik nu nog niet zo goed dat dit de laatste plaat is ooit van BZN", aldus zangeres Carola Smit. De beslissing om te stoppen was niet van haar, maar van Jan Keizer. "Maar ik snap het wel. Je moet stoppen als het nog goed gaat en niet pas als het succes uitgaat als een kaars."

Emotie

"We hebben alles meegemaakt de afgelopen veertig jaar, dat kan alleen maar minder worden", schetste Keizer. De zanger wil solo verder gaan na de afscheidstournee. Hij verwacht wel veel emotie bij de laatste concerten van de band waar hij al decennia mee optreedt. "Ik weet niet of ik het droog ga houden."