LONDEN - Jamie Oliver is niet te spreken over de recente wijzigingen in het Britse kabinet. Oliver, die zondag een prijs won voor zijn tv-programma over gezond eten op school, vindt het zonde dat Onderwijsminister Ruth Kelly is vervangen, zo zei hij volgens de BBC bij de uitreiking van de Bafta Awards, de prestigieuze Britse tv- en filmprijzen.

De tv-kok had het juist voor elkaar gekregen dat er gezonder eten wordt geserveerd op Britse scholen. Dat is hoog nodig omdat Engelse kinderen veel te dik zijn. "Ik vind het jammer dat ze weg is", zei Oliver, die gefrustreerd is dat hij nu weer opnieuw kan beginnen met lobbyen in het kabinet. "De dag nadat ik de vorige Onderwijs-minister ontmoette, stapte die ook op. Toen leerde ik Ruth kennen en die is nu ook vertrokken, hoewel we nog een afspraak hadden staan. Er is altijd wel die smoes van: Ik ben hier nog maar net begonnen."

Zondag zijn de Bafta's voor tv-programma's uitgereikt. Er was ook een prijs voor The Government Inspector, het drama van Channel 4 over de dood van wapendeskundige David Kelly. Die maakte drie jaar geleden een einde aan zijn leven, nadat hij was ontmaskerd als bron van een omstreden BBC-reportage. Daarin werd de regering-Blair ervan beschuldigd een rapport over het wapenprogramma van Irak te hebben aangedikt om zo een oorlog te rechtvaardigen.

Ook de BBC-fantasieserie Doctor Who viel in de prijzen. Eastenders ontving de Bafta voor langlopende dramaserie.