HILVERSUM - In zijn woonplaats Hilversum is zaterdag radio- en tv-presentator Han Reiziger op 72-jarige leeftijd overleden. RTV Rijnmond maakte dat zondag bekend.

Reiziger werd vooral bekend met zijn programma Reiziger in Muziek, dat vanaf 1989 werd uitgezonden door de VPRO. Voor TV Rijnmond maakte hij het programma Reiziger in Rotterdam.

Klankengek

Grillig, eigenzinnig en dwars door diverse stijlen heen. Zo valt de muziekkeuze te karakteriseren van de overleden radio- en tv-presentator Han Reiziger. De man die vooral bekend werd van het tv-programma Reiziger in Muziek, schonk aandacht aan alle soorten muziek, zolang het maar niet te populair was.

Zo was in een van zijn uitzendingen op Radio 4 de extravagante compositie Music on a long thin wire van Alvin Lucier te horen. In het Stedelijk Museum in Amsterdam werd in aanwezigheid van de kunstenaar een lange metalen draad tussen twee elementen gespannen. De trillingen waren vervolgens onafgebroken twee uur lang te horen via Radio 4. Luisteraars belden verontrust naar de VPRO en de NOS. Het leverde Reiziger mild spottende commentaren op als "Hoe gekker, hoe beter" en "Klankengek van de radio".

Henri Gerardus Reiziger werd op 4 april 1934 in Haarlem geboren. Zijn vader was producer klassieke muziek bij platenmaatschappijen. Han speelde zelf klassiek piano en hield van Bach, maar ook van jazz. Vanaf de middelbare school raakte hij geïnteresseerd in cabaret en schreef hij liedjes voor Liesbeth List en Jasperina de Jong.

VPRO

Vanaf 1963 werkte Reiziger bij de VPRO, aanvankelijk alleen bij de radio. Hij werd bij deze omroep hoofd muziekafdeling en maakte ook zelf programma's. Bij de presentator kwamen de meest uiteenlopende muziekgenres aan bod. De ene keer kon het een of andere klassieke componist zijn, de volgende keer jazz-icoon Ben Webster, maar even goed een groep Afrikaanse trommelaars.

Aanvankelijk was Reiziger ook niet vies van de popmuziek en ging hij in de slag met grootheden als The Byrds en Janis Joplin. Maar de vercommercialisering in dat genre stuitte hem toch te veel tegen de borst. Zijn ware muzikale liefde was de jazz. Niet alleen de Amerikaanse, maar ook de Nederlandse. Hij maakte opnamen met Misja Mengelberg, Han Bennink, Maarten van Regteren Altena en Willem Breuker.

Portretten

Reiziger was ook de man van de portretten van musici en componisten. Vermaard was zijn Met Mozart op reis (1976). Samen met Mozart-kenner Jan Wagenmeester (pseudoniem van programmatechnicus Jan Tittel) reisde hij met de trein naar Wenen, Salzburg en Praag. Andere radioprogramma's die hij maakte, waren De beweging en later De koffer, met daarin aandacht voor mensen met een bijzondere muziekverzameling.

Het bekendst werd Reiziger echter met Reiziger in Muziek, dat de VPRO-tv uitzond van van 1989 tot 2001. Ook op de buis betrad de man met bril en ringbaard geen platgetreden paden. Hij gaf er kleur mee aan de zondagochtend, ook al bediende hij maar een kleine doelgroep. Zijn publiek, maar ook hijzelf kon er moeilijk afscheid van nemen.

Na de VPRO maakte Reiziger ook nog voor RTV Rijnmond Reiziger in Rotterdam. Vorig jaar werd bij hem kanker vastgesteld. Reiziger kreeg verscheidene prijzen en onderscheidingen voor zijn inzet voor het Nederlandse muziekleven.