AMSTERDAM - De Britse zangeres Annie Lennox krijgt een belangrijke Amerikaanse prijs voor haar bijdrage aan de muziekindustrie. Het gaat om de Founders Award van de American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP), meldt BBC News zaterdag. De award wordt jaarlijks toegekend aan muzikanten die van blijvende invloed zijn geweest op hun collega-musici.

In de jaren tachtig vierde Lennox hoogtijdagen met de band de Eurythmics, die ze vormde met Dave Stewart. Het duo had hits met 'Sweet Dreams (are made of this)' en 'Here comes the rain again'. De laatste jaren had ze succes als soloartiest en scoorde ze hits als 'Why' en 'No more I love you's'. Volgens ASCAP heeft Lennox één van de beste zangstemmen van deze tijd en is ze op een positieve manier 'onnavolgbaar' en 'onvoorspelbaar'.

In voorgaande jaren ging de prijs naar Elvis Costello, Paul McCartney, Joni Mitchell, Stevie Wonder en Neil Young. Annie Lennox neemt de onderscheiding op 22 mei in ontvangst tijdens de 23e editie van de Pop Awards in Los Angeles.