NIJMEGEN - Bon Jovi geeft een Nederlandse band de kans om hun voorprogramma te verzorgen. "Het wordt steeds moeilijker voor talentvolle bandjes om door te breken, daarom willen wij ze laten schitteren op een groot podium", aldus zanger Jon Bon Jovi.

Bon Jovi geeft op 25 mei een concert in het Goffertpark in Nijmegen. De show wordt voorafgegaan door een optreden van de Canadese band Nickelback. Daarvoor mag nog een Nederlandse band acte de présence geven. Alleen bandjes die nog geen platencontract hebben, kunnen meedingen naar een plaatsje in het voorprogramma.

Dat kan door vanaf zaterdag een demo te sturen naar radiozender 3FM, waaruit Jon Bon Jovi zelf de beste kiest. De Nederlandse winnaar mag een kwartier optreden.

Groepen

Jon Bon Jovi - geboren als John Bongiovi (44 jaar) - vraagt heel duidelijk om groepen en niet om individuele artiesten. "Zij hebben via programma's als Idols al genoeg kans om zichzelf in de kijker te spelen." De zanger beslist wie er op het podium komen. "Ik let op goede nummers. Een sterk en origineel lied is belangrijk. En natuurlijk moeten ze ook een goede live show kunnen neerzetten."

De band hoeft niet per se ook een rockband te zijn. "Folk, rock, het maakt me helemaal niet uit, als het maar goed klinkt." De Amerikaanse rockband is in de VS al een tijdje aan het touren met hun laatste cd Have a nice day, die vorig jaar september uitkwam. Daar werd het voorprogramma ook iedere keer verzorgd door een lokale band. "Wie weet zit de nieuwe Bon Jovi er wel tussen", hoopt de zanger.

Geluk

Bon Jovi brak in 1983 door met het nummer Runaway. "Ik kende niemand in het wereldje. Uiteindelijk ben ik met het bandje een lokale radiozender binnengelopen. Mijn geluk en hun pech was dat ze zo klein waren, dat ze niet eens een receptioniste hadden. Ik stond met mijn band dus direct in de studio. De zender is het nummer gaan draaien en andere zenders hebben het opgepikt. Zo is het voor ons begonnen."

Bon Jovi is inmiddels al vele hits en cd's verder. Van de laatste cd Have a nice day haalde de gelijknamige single al de hitlijsten. Op 19 mei komt de tweede single Who says you can't go home uit.