LONDEN - De Britse prins Harry wordt waarschijnlijk weggehouden uit de frontlinies als zijn militaire eenheid naar een oorlogsgebied wordt gestuurd. Dat blijkt uit een mededeling van het ministerie van Defensie naar aanleiding van berichten dat de prins heeft geëist dat hij uitgezonden wordt naar het front in Irak of Afghanistan.

Defensie vindt dat er zorgvuldig moet worden gekeken naar de militaire inzet van Harry, die deze maand zijn militaire opleiding op Sandhurst afrondde.

"Het is de bedoeling dat prins Harry volledig wordt ingezet, zowel operationeel als in training. Maar soms zijn er misschien omstandigheden waar zijn openlijke aanwezigheid extra aandacht zou kunnen trekken, waardoor groter risico ontstaat voor hemzelf en degenen onder zijn commando staan", aldus de woordvoerder.

Elite-eenheid

Harry, de derde in lijn van troonopvolging, dreigt volgens de Britse krant Mail on Sunday het leger te verlaten als hij medesoldaten niet mag volgen naar het front. Harry wordt binnenkort geplaatst bij een elite-eenheid van het leger, de Household Cavalry. Hij krijgt er als tweede luitenant gezag over elf militairen en vier lichte tanks.