AMSTERDAM - De actrice en comédienne Sylvia de Leur is donderdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een buurman van de actrice, tevens een goede vriend, vrijdagochtend laten weten. Ze stierf aan de gevolgen van de spierziekte ALS.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Leur, in 1933 in het Poolse Breslau geboren, werd in de jaren zestig bekend als lid van het Lurelei Cabaret met onder anderen Eric Herfst en Jasperina de Jong. In de jaren zeventig was ze te zien in televisieseries voor de jeugd als Mijn Tante Victoria, De vloek van Woestewolf en Pommetje Horlepiep. Ook speelde ze in films als Wat zien ik!?, De inbreker en De Avonden naar het boek van Gerard Reve. In 2004 had ze een gastrol in de tv-serie Baantjer.

Debuut

Sylvia de Leur was enig kind van de Nederlandse violist en orkestleider Tonny de Leur en de Poolse prima ballerina Hertha Sommer. Ze bracht haar jeugd door in Polen en trad daar al jong op, onder meer als acrobate en als assistente van een goochelaar. In 1948 kwam ze naar Nederland, waar ze haar debuut maakte bij de populaire entertainer Lou Bandy.

Na een tijdje gewerkt te hebben als schoonheidsspecialiste, nam ze zangles bij Bep Ogterop, dansles bij Jack Bow en toneelles bij Willy Ruys, allemaal namen die in die tijd klonken als een klok. In 1956 begon ze in het cabaret van Kees Manders en later werkte ze met Benny Vredens en Gerard Walden.

Theatersolo

Ze hield zich in haar loopbaan voornamelijk bezig met nogal luchtig repertoire en was daarmee veelvuldig op radio en tv. De lust om te acteren verdween echter toen haar zoontje voor haar ogen onder een cementwagen terechtkwam en overleed. In 1997 kwam ze terug met een theatersolo.

Volgens theaterdeskundige Kick van der Veer werd Sylvia de Leur erbij gehaald 'als het leuk moest zijn'. "Ik heb haar vaak giebelend aan de telefoon gehad. Het gebeurt niet zo vaak dat iemand echt leuk is", aldus Van der Veer vrijdagochtend op Radio 1.

Herhaling

Naar aanleiding van het overlijden van Sylvia de Leur zendt de NCRV vrijdagavond een herhaling uit van Villa Felderhof. Daarin was zij in de winter van 1998 met schrijver Leon de Winter te gast.

De Leur wordt volgende week gecremeerd.