AMSTERDAM - Eminem heeft zich voor het eerst uitgelaten over de dood van zijn vriend en collega Proof. In een persoonlijke tekst op zijn website herdenkt de rapper hem als 'zijn beste vriend', die dit ook altijd zal blijven. Hij reageert ook op het bericht van de politie dat Proof als eerste een schot loste tijdens het vuurgevecht waarbij hij dinsdag om het leven kwam.

Eminem schrijft dat nu veel aandacht uitgaat naar 'de de manier waarop hij stierf'. "Ik wil hem herinneren zoals hij leefde. Proof was grappig en slim. Hij inspireerde iedereen om hem heen."

Inspirator

Eminem (Marshall Mathers) en Proof (Deshaun Holton) maakten samen deel uit van de rapformatie D12. Eminem noemt Proof een belangrijk inspirator achter zijn succes. "Zonder zijn begeleiding en steun zou er wel een Marshall Mathers zijn, maar waarschijnlijk geen Eminem en al helemaal geen Slim Shady."

Op zijn website noemt Eminem Proof zijn beste vriend. "We waren als broers. Hij is mijn beste vriend, en zal dat altijd blijven." Proof was in januari nog Eminems getuige bij zijn tweede huwelijk met jeugdliefde Kim. Eminem en Kim scheidden vorige week voor de tweede maal.

Gewond

De 30-jarige Proof kwam om bij een schietpartij in een nachtclub in Detroit, de thuisbasis van hem en Eminem. Een tweede man raakte gewond. Deze man is volgens de politie door Proof op zijn hoofd geslagen met een pistool en daarna door zijn hoofd geschoten. De man overleefde de schietpartij en ligt in een ziekenhuis. Zijn neef heeft zich donderdag bij de politie gemeld. Mogelijk was hij degene die op Proof heeft geschoten.