AMSTERDAM - Edwin de Roy van Zuydewijn mag de inhoud van een gesprek tussen zijn bijna-ex prinses Margarita en de koningin, gehouden in 2002 en opgenomen op de band, niet openbaar maken. Hij moet de band en eventuele kopieën en transcripties aan de prinses afgeven. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

De Roy zegt de geëiste spullen overigens niet meer te hebben. De prinses heeft de band en de tekst van De Roy in kort geding teruggeëist, onder meer omdat ze erg spijt heeft van de stiekeme opname van het gesprek met haar tante, met wie zij haar band weer opbouwt.

De Roy moet 50.000 euro betalen als hij het verbod overtreedt. "Zodra hij kan beschikken over de geluidsband en/of kopieën en/of typoscripten" moet hij ze meteen afgeven, anders kost het hem nog eens 10.000 euro per dag.

Bescherming

De rechter heeft bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de prinses maar ook van de koningin boven het recht op vrije meningsuiting van De Roy gesteld: "Nu het een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek betrof tussen twee familieleden, weegt het privacybelang van de vrouw zwaar. Daar komt bij dat het in het belang van de vrouw is dat de privacy van de koningin wordt meegewogen."

"De vrouw heeft die privacy geschonden en zij wil thans het vertrouwen herstellen. Ook al heeft zij in het verleden de opname aan derden ter beschikking gesteld, zij mag hierover van mening veranderen", aldus het vonnis.

Nut

De rechter ziet ook geen maatschappelijk nut van openbaarmaking: "Voorts is tot op heden niet gebleken dat het openbaar maken van (gedeelten van) het gesprek een maatschappelijk belang zou dienen, de man heeft ook nagelaten te specificeren wat dit belang zou zijn."

Al het andere dat over en weer door de partijen werd geëist, is afgewezen. De Roy eiste bijvoorbeeld dat Margarita niet meer vertelde dat zij géén DNA vrijwillig zou hebben afgestaan om aan de hand daarvan te bewijzen dat koningin Beatrix niet wettig op de troon zit. Edwin en Margarita moeten ieder hun eigen deel van de kosten betalen.

Opgetogen

De Roy toonde zich donderdagmiddag tijdens een persconferentie in een Amsterdams hotel ondanks alles opgetogen. Hij sprak zelfs van een overwinning van de vrijheid van meningsuiting. Hij verwees hierbij naar het onderdeel van de uitspraak dat zegt dat over andere gesprekken -dan het beruchte gesprek met Beatrix- 'slechts van geval tot geval' kan worden geoordeeld.

Ook meent hij uit het vonnis te mogen opmaken dat nu blijkt dat hij geen geld heeft geëist om van bekendmakingen af te zien. De Roy, die in gezelschap van zijn hond was, zei desgevraagd in dit kort geding niet tegenover Margarita te hebben gestaan, maar tegenover 'Trix'.

Hij las nog een horoscoop van Margarita voor, die hij uit de krant had geknipt op de dag van het kort geding. Daarin stond voor haar sterrenbeeld: "Je doet iets dat niet door de beugel kan." Tijdens de persconferentie werd ook nog gewag gemaakt van een klacht tegen Van Lanschot Bankiers, waar volgens een eerder verhaal van De Roy banden uit de kluis zouden zijn gestolen.