LONDEN - De Britse prins Harry kan vanaf woensdag in zijn militaire functie worden uitgezonden naar oorlogsgebieden. De 21-jarige prins promoveert tot legerofficier en behoort dan tot een elite-eenheid van het Britse leger, de Household Cavalry. Tijdens Sovereign's Day neemt hij deel aan de traditionele parade op de militaire academie van Sandhurst.

Volgens het ministerie van Defensie is het heel goed mogelijk dat Harry met zijn eskader wordt uitgezonden naar conflictgebieden in bijvoorbeeld Irak of Afghanistan. "Ik zit niet op Sandhurst om straks thuis op mijn kont te zitten terwijl de andere jongens vechten voor hun land", liet Harry zelf al in september weten.

De Household Cavalry behoort tot de elite van het Britse leger en heeft regelmatig deelgenomen aan militaire operaties, waaronder de Falklandoorlog in 1982, de Golfoorlog in 1990 en recentelijk in Bosnië en Kosovo. Een andere taak van de legereenheid is het beschermen van de Britse koningin.

Prins Harry is zoon van prins Charles en prinses Diana en de derde persoon in de lijn van troonsopvolging. Zijn oudere broer William volgt dezelfde training op Sandhurst.