AMSTERDAM - De groep Nedertoon uit Utrecht heeft met haar hiphopversie van het Lied van de Vrijheid de landelijke popwedstrijd voor 5 mei gewonnen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dit maandag bekendgemaakt. De jury koos de winnaar uit twaalf provinciale kandidaten.

De jury, onder leiding van Thé Lau, de schrijver/componist van de originele versie van het Lied van de Vrijheid, vindt de versie van Nedertoon 'erg spannend' en getuigen van 'een actuele sound'.

Nedertoon treedt op 5 mei op het Bevrijdingsfestival Utrecht op met het hiphoplied. Tevens ontvangt de band 1000 euro. De Overijsselse formatie Headshot en het Zeeuwse Riff G kregen beide een eervolle vermelding voor de originaliteit van hun uitvoeringen.

Herkenningstune

Ieder jaar nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een ander muziekgenre uit om een eigen invulling te geven aan de herkenningstune van 5 mei. In 2006 ligt de nadruk op popmuziek. Thé Lau schreef het Lied van de Vrijheid in het lustrumjaar 2005 speciaal voor 5 mei, de Dag van de Vrijheid.

Hij zal zijn eigen versie van het lied op 5 mei tijdens het Concert op de Amstel ten gehore brengen. Het lied is die dag verder te horen bij de nationale start van de viering van de bevrijding in Friesland en op alle dertien bevrijdingsfestivals.