HILVERSUM - John de Mol ontwikkelt voor zijn omroep Talpa een programma waarin een groep mensen minstens een jaar in een villa wordt afgezonderd met de opdracht elkaar weg te pesten. De grootste treiteraar die uiteindelijk overblijft, krijgt de villa waarin het programma zich afspeelt en een grote som geld.

Het is nog niet bekend wanneer het programma precies kan worden uitgezonden. "Het huis waar dit zich gaat afspelen moet nog worden gezocht", aldus een woordvoerder van Talpa.

Als er eenmaal een geschikte villa is gevonden, zou 'De Gouden Kooi' op korte termijn op televisie kunnen worden uitgezonden. "John de Mol heeft met Talpa natuurlijk een eigen zender waarop het snel gebracht kan worden", aldus de woordvoerder.

Den Haag

De jongste plannen van John de Mol voor een treitershow zijn zaterdag met afkeuring ontvangen in politiek Den Haag. "Een volgende stap in de wansmaak", oordeelde het Tweede Kamerlid B. Bakker van D66. "Waar ligt de grens van deze man?", vraagt F. Vergeer zich af namens de SP-fractie.

Verscheidene politici hebben inmiddels hun afkeuring uitgesproken over het programma. "Als dit uitgezonden wordt om half negen 's avonds en kinderen van 10, 11 en 12 jaar die nog wakker zijn zien het, dan vind ik dat niet deugen", zo stelde staatssecretaris Wijn van Financiën (CDA) op BNR Nieuwsradio.

Onsmakelijk

"Ze leren dat het loont om een ander kapot te maken en weg te treiteren, dat vind ik eigenlijk niet deugen. PvdA-Kamerlid Eijsink noemde 'De Gouden Kooi' op Radio 2 "verwerpelijk, onsmakelijk en het verkeerde voorbeeld voor kinderen."

"Het is een vrij land, mensen kunnen zelf bepalen of ze hier naar willen kijken", zei D66-parlementarier Bakker.

"Maar in termen van goede smaak sta ik niet te juichen". F. Vergeer van de SP omschrijft De Mol als "marktleider als het gaat om het exploiteren van slechte eigenschappen van mensen".