STOCKHOLM - De Nederlandse stalker van de gewezen Abba-zangeres Agnetha Fältskog is weer actief. Omwonenden zagen de 40-jarige Gert van der G. dinsdag weer bij de boerderij van de artieste in het Zweedse Ekerö en alarmeerden de politie, meldde de krant Expressen donderdag.

Agenten vatten de man die Fältskog al zeven jaar lang het leven zuur maakt in de kraag. De officier van justitie vroeg woensdag tevergeefs om hechtenis voor de stalker. De rechter stelde hem op vrije voeten. Wel moest hij een nieuw bezoekverbod ondertekenen. "Als je dat overtreedt wordt je onmiddellijk gearresteerd", hield officier Söderman Van der G. woensdag volgens Expressen voor.

De obsessieve achtervolger heeft in het verleden ook geregeld een bezoekverbod opgelegd gekregen maar dat keer op keer naast zich neergelegd. Hij beloofde de rechter Fältskog nu met rust te zullen laten.

Speciaal persoon

In een kort vraaggesprek met Expressen na de zitting toonde Van der G. zich volgens de krant echter van een heel andere kant. "Ik wil contact met haar en weten hoe het met haar gaat. Ze is een speciaal persoon en ik ben een speciaal persoon. We horen samen. Ik ben geen terrorist waar ze bang voor hoeft te zijn."