LONDEN - De Amerikaanse zanger Gene Pitney is woensdag dood in zijn hotel in het Britse Cardiff gevonden. Dat heeft de omroep BBC gemeld. De artiest werd in de jaren zestig bekend door onder meer Twenty Four Hours from Tulsa. De 65-jarige zanger toerde door Groot-Brittannië en was voor zover bekend niet ziek.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zanger was bezig met een reeks van 23 concerten. Hij had dinsdagavond nog een optreden gegeven in de hoofdstad van Wales, Cardiff. Volgens Pitney's manager en vriend Mark Howes was de tournee "de beste in tijden". Ook zei Howes dat Pitney fit oogde en zich goed voelde.

Pitney had behalve als zanger ook succes als songwriter. Meerdere grote sterren, onder wie Roy Orbison, Rick Nelson en de Rolling Stones, namen nummers van zijn hand op. Pitney scoorde zijn enige eigen nummer 1-hit in 1990 samen met Marc Almond met het nummer Something's Gotten Hold of my Heart.

Droef stemgeluid

Hoewel Pitney vooral in Groot-Brittannïe veel succes had, had hij ook hits in de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. Hij stond bekend om zijn unieke, droeve stemgeluid en dramatische songteksten. De artiest laat zijn vrouw en drie zoons achter in de Amerikaanse staat Connecticut.