AMSTERDAM - Michael Jackson is door zijn landgenoten gekozen tot de domste Amerikaan van het jaar. In de jaarlijkse 1 april-verkiezing van onderzoeksbureau Opinion Research Corp kreeg de popster bijna zeventig procent van de stemmen. Het is de vierde keer op rij dat de zanger de 'eer' te beurt valt. Ruim duizend Amerikanen werden telefonisch ondervraagd. Aan de hand van de antwoorden werd een toptien samengesteld.

Als aanwijsbare redenen voor Jacksons dommigheid noemt het onderzoeksbureau de incidenten waarin hij in vrouwenkleding ging winkelen in Dubai en in zijn pyjama verscheen voor de rechtbank. Verder kreeg 'Wacko Jacko' een proces aan zijn broek omdat hij de werknemers van zijn ranch Neverland niet uitbetaalde.

De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney moet de tweede plaats in de lijst delen met Paris Hilton. Cheney verdiende de hoge notering omdat hij onlangs per ongeluk een vriend in het gezicht schoot tijdens een jachtpartij. Bij Paris is volgens de kiezers alles wat ze doet behoorlijk dom.

President George Bush kwam op de derde plaats terecht. Acteur Tom Cruise werd vierde en Madonna sluit de lijst af met een tiende plaats.