AMSTERDAM - Het album 'X&Y' van de Britse band Coldplay was vorig jaar wereldwijd de best verkochte cd. Van het album werden meer dan acht miljoen exemplaren verkocht, meldt platenmaatschappij EMI. Vrijdag maakte de internationale muziekmaatschappij IFPI de lijst met tien best verkochte albums van 2005 bekend.

Mariah Carey staat met 'The emancipation of Mimi' op de tweede plaats in de toptien. Rapper 50 Cent bezet de derde plaats met 'The massacre', Black Eyed Peas staat vierde met 'Monkey Business'. Deze drie de artiesten staan allen onder contract bij platenlabel Universal.

In 2003 haalde Colplay ook de toptien van best verkochte albums. De Britse band kwam toen met 'A rush of blood to the head' op de zesde plaats terecht. Het debuutalbum 'Come away whith me' van labelgenoot Norah Jones behaalde toen de eerste plaats.

Met 'X&Y' zette Coldplay vorig jaar nog een prestatie neer. De cd was de eerste die gelijktijdig de eerste plaats bezette in de Europese en Amerikaanse albumlijsten sinds '1' van The Beatles in 2000.