HAARLEM - Het rapduo Lange Frans en Baas B is niet welkom op Bevrijdingspop Haarlem. De organisatie heeft het optreden afgezegd naar aanleiding van een vechtpartij waarbij Lange Frans vrijdag betrokken was. De rapper mishandelde tijdens een optreden een jongen uit het publiek die een ijsblokje naar zijn hoofd zou hebben gegooid.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dinsdagavond bleek dat de rapper de verkeerde jongen heeft geslagen. De rapper zou de eerste de beste bezoeker zijn aangevlogen. De jongen heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de rapper. Lange Frans heeft aangifte gedaan vanwege het gegooide ijsblokje.

Helikopter

Lange Frans is één van de artiesten die vorige maand werd benoemd tot 'ambassadeur van de vrijheid'. Hij staat in die hoedanigheid met Baas B op de programma's van diverse bevrijdingsfestivals. De ambassadeurs worden op 5 mei met een helikopter naar de verschillende locaties gevlogen. Andere festivals hebben nog niet laten weten een optreden van Lange Frans te heroverwegen. Lange Frans en Baas B bezoeken vooralsnog Amsterdam, Utrecht en Almere om het onderwerp mensenrechten aan te kaarten. De vlucht naar Haarlem is nu van de baan.

"Hoe irritant mensen in je publiek ook zijn, als helikopteract van de bevrijdingsfestivals en daarmee spreekbuis van vrijheid en tolerantie, dien je een voorbeeldfunctie", verklaart Marcel Sukel, voorzitter van Bevrijdingspop, dinsdag. "Wij vinden het niet kunnen dat je je op een dergelijke manier uitlaat. Zeker niet voor een ambassadeur van de vrijheid." De 26-jarige rapper heeft inmiddels zijn spijt betuigd in verschillende interviews.

Giel Beelen

Giel Beelen verklaart zich solidair met Lange Frans. De Radio 3FM-dj weigert Bevrijdingspop Haarlem te presenteren. Dat liet hij woensdag in zijn uitzending weten aan de organisatie van het festival. Beelen hield organisator Marcel Sukel voor dat de rapper uitgebreid zijn excuus heeft aangeboden en bevrijding ook gaat over vergeving. "Mogen de Duitsers dan ook niet komen?", vroeg de dj zich af.

Respect

In het gastenboek op de website van het Haarlemse evenement is een stroom aan reacties binnengekomen, waaruit blijkt dat een deel van het publiek de komst van Lange Frans niet op prijs stelt. "Wij nemen deze signalen serieus", aldus Sukel. "Ons publiek mag en moet ons aanspreken op de keuze van onze acts." Het bestuur van het grootste bevrijdingsfestival van Nederland wil binnenkort met Lange Frans in gesprek gaan over het thema respect.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de organisatie die de vrijheidsambassadeurs aanwijst, veroordeelt de actie van Lange Frans. De rapper mag wel aanblijven als ambassadeur van de vrijheid.

Discussie

Het comité en de bevrijdingsfestivals roepen wel op tot discussie over "hoe we met onze vrijheid en die van anderen om wensen te gaan". Lange Frans en Baas B doen hieraan mee. Een woordvoerster van het comité laat weten dat over de precieze invulling hiervan nog wordt gesproken.