TORONTO - Nadat eerder al ex-Beatle Paul McCartney zijn afschuw over de robbenjacht in Canada heeft uitgesproken, zijn meer artiesten met kritiek gekomen. Pamela Anderson, geboren in Canada, wil premier Harper protesthandtekeningen overhandigen. De Britse zanger Morrissey treedt voorlopig niet op in Canada.

Volgens Canadese media boycot Morrissey het land totdat "deze barbaarse slachtpartij" wordt gestaakt. "Ik zie heus wel in dat het afzeggen van Morrissey-concerten in Canada niet meteen de plaatselijke economie op de knieën krijgt, maar het is een klein protest tegen deze afschuwelijke daad", aldus de voormalige zanger van The Smiths.

PETA

McCartney en zijn vrouw Heather Mills probeerden begin deze maand de autoriteiten zover te krijgen van de jacht af te zien. Ook Brigitte Bardot voegde zich daarbij. Pamela Anderson is voor dierenbeschermingsorganisatie PETA bezig handtekeningen te verzamelen. Die wil ze premier Harper persoonlijk overhandigen, aldus de organisatie.

Canadese vissers zijn zaterdag bij St. Lorenz hun bloedige jacht op robbenbaby's begonnen. De regering in Ottawa heeft dit jaar de pelsjacht toegestaan op 325.000 zadelrobben en 10.000 klapmutsen.

Volgens de overheid leven er ongeveer zes miljoen robben in dit deel van Canada. De jacht levert de afgelegen vissersgemeenschappen in Quebec en New-Foundland extra inkomsten op.