VOLENDAM - The Cats zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De bandleden Cees Veerman, Piet Veerman, Jaap Schilder en Arnold Mühren kregen de onderscheiding donderdagmiddag uit handen van de burgemeester van Volendam, W. van Beek. The Cats waren bijeen voor een eenmalige reünie en de presentatie van een nieuwe cd en dvd met daarop twee nieuwe nummers.

De burgemeester roemde The Cats. "Hun muziek bracht miljoenen mensen in vervoering. Ze treden al twintig jaar niet meer op en toch blijven ze maar prijzen winnen. Er ontbrak echter nog een belangrijke onderscheiding en die ga ik ze nu opspelden."

Verrast

De bandleden waren totaal verrast door de koninklijke onderscheiding. "Luistert de koningin ook naar The Cats", vroegen ze zich af. "Ik had geen idee van deze onderscheiding tot de burgemeester binnenkwam", zei Mühren. "Toen begon ik iets door te krijgen."

De band werd veertig jaar geleden opgericht en scoorde de ene hit na de ander, zoals Why en Where have I been wrong. In 1985 ging de band uit elkaar omdat zanger Piet Veerman het solo wilde proberen. In verband met het veertigjarig jubileum besloot de groep nog een keer samen de studio in te gaan om twee nieuwe nummers op te nemen, te weten The best years of my life en Those were the days.