AMSTERDAM - Acteur Antonie Kamerling is de sexieste vegetariër van Nederland. Dat maakt de organisator van de verkiezing, Stichting Wakker Dier, maandag bekend. Actrice Marly van der Velden is de sexieste vegetarische vrouw.

"Goed dat ze nu eens laten zien dat er steeds meer mensen vegetariër zijn, dat het heel gewoon is", zegt Van der Velden, die in Goede Tijden Slechte Tijden de rol van Nina Sanders speelt. "Ik eet bijna 2,5 jaar vegetarisch. Ik las erover en dacht: Waarom eet ik eigenlijk nog vlees? Het is heel zielig hoe de dieren worden behandeld, maar het is ook gezonder om geen vlees te eten."

Vlees noch vis

Kamerling eet al sinds 1995 geen vlees meer en sinds 2003 ook geen vis. Zijn motto is 'Je moet doen waar je zelf zin in hebt, als je anderen er niet mee lastigvalt'. "En dat geldt dus ook tegenover dieren."

De hoofdrolspeler uit de musical Turks Fruit laat onder anderen PvdA-politicus Wouter Bos, Het Schnitzelparadijs-acteur Noah Valentyn en Quote-hoofdredacteur Jort Kelder achter zich. Bij de vrouwen waren onder andere presentatrice Jorinde Moll en de actrices Kim van Kooten en Georgina Verbaan genomineerd.

Parttime-vegetariër

Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat mensen vegetariërs vooral sexy vinden omdat ze "gezonder zijn en gevoel en diepgang tonen". "Een slank lichaam, glanzende haren en blozende wangen" zouden uiterlijke kenmerken zijn van de goede gezondheid van niet-vleeseters.

Wakker Dier organiseerde de verkiezing om de aandacht te vestigen op de stijgende populariteit van vegetarisch eten. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal vegetariërs in Nederland in twee jaar tijd is gestegen van 560.000 naar 720.000. Het aantal mensen dat zichzelf beschouwt als 'parttime-vegetariër' - door slechts af en toe vlees te eten -, steeg de afgelopen jaren naar 3,5 miljoen.

De Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie Peta houdt jaarlijks een verkiezing van sexieste vegetariër. De titel ging vorig jaar naar Coldplay-zanger Chris Martin en Carrie Underwood, winnares van de tv-talentenjacht American Idol.