ROTTERDAM - Het is zinloos om roddelbladen aan te klagen. Dit blijkt uit onderzoek van jurist Dolf van Harinxma thoe Slooten. Hij is gepromoveerd op de rechtspositie van mediaslachtoffers. "De kans dat je er financieel beter van wordt is klein", schrijft hij. "En je vestigt opnieuw de aandacht op je."

In NRC Handelsblad geeft de promovendus een voorbeeld. Karin Bloemen klaagde in 2003 het weekblad Weekend aan vanwege de publicatie van foto's van haar terwijl zij naakt lag te zonnen. De zangeres won de rechtszaak en kreeg een schadevergoeding van 2500 euro. "Niet eens genoeg om haar advocaat te betalen", zegt Van Harinxma.

Desondanks stijgt het aantal aanklachten dat tegen media wordt ingediend. Volgens zijn proefschrift waren er in 2003 bijvoorbeeld 46 vonnissen in mediazaken en in 2005 waren dat er 74.

Roddelbladen reserveren volgens Evert Santegoeds, de hoofdredacteur van Privé, een speciaal bedrag voor schadevergoedingen. Dit vertelt hij aan NRC Handelsblad. Hij zegt dat het niet goed is als dat geld aan het eind van het jaar niet op is. "Je moet natuurlijk wel een beetje de grens opzoeken", zegt hij.

Volgens Van Harinxma kan het voor roddelbladen inderdaad lonen opzettelijk onjuiste informatie te publiceren. "Ze kunnen daar veel mee verdienen en de kans op een hoge schadevergoeding is dus klein."