LOS ANGELES - Matt Stone en Trey Parker, de makers van de animatieserie South Park, hebben de oorlog verklaard aan de Scientology-kerk. Woensdag werd een aflevering waarin fervent Scientology-aanhanger Tom Cruise op de hak wordt genomen plotseling niet uitgezonden. Stone en Parker lieten weten dat de ruzie tussen hen en de kerk 'nu pas echt begonnen is'.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens geruchten die zijn verspreid op internet heeft Cruise er persoonlijk voor gezorgd dat de aflevering kwam te vervallen. Hij zou hebben gedreigd geen promotionele werkzaamheden te verrichten voor de film Mission Impossible 3, als de uitzending wel door zou gaan. Comedy Central, dat South Park uitzendt, is eigendom van Viacom. Net als Paramount, dat de film uitbrengt. Er zou dus sprake zijn van belangenverstrengeling.

Uit de kast

In de bewuste aflevering, 'Trapped in the closet', wordt Stan, een van de vier hoofdpersonen, door de leiders van Scientology aangewezen als de redder van de aarde. Het teleurgestelde personage van Tom Cruise sluit zich daarom op in een kast en weigert eruit te komen. Een animatie van John Travolta, eveneens een beroemde Scientology-aanhanger, probeert hem eruit te krijgen.

De strijd tussen de kerk en de makers van de serie begon deze week toen soulzanger Isaac Hayes aankondigde te stoppen met zijn werk voor 'South Park'. Hayes sprak tien jaar lang de stem in van Jerome 'Chef' McElroy. In een verklaring zei Hayes te stoppen omdat de serie 'ongepast en beledigend' omgaat met geloof. Ook hij is aanhanger van de Scientology-kerk.

Stone zei dat het vertrek van Hayes veel te maken heeft met zijn lidmaatschap van Scientology. "Tien jaar en 150 afleveringen lang heeft hij nooit problemen gehad met de grappen die we maken over christenen, of het geld dat hij daarmee verdient."

Comedy Central zegt dat de aflevering met Cruise niet is uitgezonden omdat de zender ruimte wilde maken voor een eerbetoon aan Hayes. "We wilden Chef een toepasselijk afscheid geven door de twee afleveringen waar hij het meest bekend om staat uit te zenden", zegt een woordvoerder. Ook de woordvoerder van Cruise ontkent dat de acteur er iets mee te maken heeft.