LONDEN - De Britse kroonprins Charles heeft een zaak gewonnen waardoor zijn omstreden 'Hongkong-dagboek' niet mag worden gepubliceerd. Wel moet hij opnieuw naar de rechter om te voorkomen dat zijn andere dagboeken de winkel en kiosk wel halen. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.

Veel van het Hongkong-dagboek (dat de prins bijhield tijdens zijn bezoek in 1997 aan Hongkong bij de overdracht van de kroonkolonie aan China) is al gepubliceerd in de krant The Mail on Sunday, maar die moet er nu dus mee stoppen. De krant drukte onder meer passages af waarin Charles Chinese diplomaten omschrijft als "vreselijke oude wassenbeelden".

De krant heeft nog zeven dagboeken van de kroonprins in bezit en hoeft die niet terug te geven, hoewel is beloofd er voorlopig niet uit te publiceren. Charles moet nu vermoedelijk opnieuw naar de rechter om zijn gelijk te halen.

The Mail on Sunday hamerde tijdens het proces op persvrijheid. De kroonprins schermde met auteursrecht, omdat het om "oorspronkelijk literair werk" zou gaan.