AMSTERDAM - Nicole Kidman is door de FBI ondervraagd over afgeluisterde telefoontjes met haar ex-man Tom Cruise. Dat meldt de Britse krant Daily Mirror vrijdag. De telefoongesprekken werden afgeluisterd en opgenomen door een privé-detective die vooral voor beroemdheden werkt.

Het is niet duidelijk wie de opdracht heeft gegeven. De opnamen dateren uit 2001, vlak nadat Cruise en Kidman hadden bekendgemaakt dat ze uit elkaar gingen.

De opnamen van deze en anderen gesprekken zijn teruggevonden op de computer van de 61-jarige privé-detective Anthony Pellicano. De advocaat van Cruise zou deze detective eerder hebben gebruikt bij andere rechtszaken. Hij staat volgens de krant bekend om zijn 'vuile trucs' tegen vijanden van zijn rijke cliënten, onder wie John Travolta en Steven Seagal.

Verbaasd

De advocaten van Kidman hadden tijdens de scheiding een andere privé-detective ingeschakeld, Richie Di Sabatino. Hij is verbaasd over de digitale opnamen. Di Sabatino had de telefoon van Kidman beveiligd tegen afluisteren en denkt dat de gevonden gesprekken van de telefoon van Cruise komen. "Deze detective heeft wel vaker zijn eigen cliënten afgeluisterd", zegt hij in de krant.

Tegen Pellicano lopen 110 aanklachten, onder meer wegens afluisteren, chantage, intimidatie en omkoping. Hij heeft eerder in de gevangenis gezeten voor bezit van explosieven, granaten en tientallen digitale opnamen van illegaal afgeluisterde gesprekken.

Betrokkenheid

Een groot aantal Hollywood-sterren zou inmiddels zijn betrokken bij het maandenlange onderzoek. Dertien mensen zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het schandaal, onder wie een politieagent die betrouwbare informatie aan de detective zou hebben doorgespeeld. Tom Cruise is eerder door de FBI verhoord in de zaak.