HILVERSUM - Jan Smit is de beste zanger van Nederland en Anouk de beste zangeres. De artiesten kregen woensdagavond in de Melkweg in Amsterdam een Edison Music Award 2006 uitgereikt. Racoon kreeg de prijs voor beste band en favoriete nieuwkomer was de Jeugd van Tegenwoordig.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De cd JanSmit.com heb ik zelf meegeschreven en meegemaakt, het is dus fantastisch dat ik daarmee een Edison win", zei Jan Smit.

De Volendammer versloeg Daniel Lohues en Guus Meeuwis. "We drinken zo wel een biertje om het goed te maken, Guus", troostte hij de verliezer.

Normaal

Winnares Anouk wilde eigenlijk niet optreden nadat ze haar prijs had gewonnen, maar na een beetje aandringen van presentator Matthijs van Nieuwkerk zong ze een nummer samen met de heren van Normaal, die later de oeuvreprijs ontvingen.

Racoon

Voor Racoon regent het de hele week al prijzen. Afgelopen zondag won de band drie 3FM-Awards en na vanavond kan daar een Edison aan toegevoegd worden voor beste band. "Het mocht ook eindelijk wel, we zijn al zo lang hard bezig", zei bassist Stefan de Kroon.

Erkenning

Armin van Buuren won in de categorie beste dance. "Ik ben vaak genomineerd voor diverse prijzen, maar zo vaak win ik niet. Dit is een eer en erkenning voor waar ik mee bezig ben." De beste dvd werd door The Gathering gemaakt. Audiotheek van Van Kooten en de Bie won in de categorie kleinkunst/luisterlied.

Oerend hard

De rockers van Normaal wonnen de oeuvreprijs, zo was eerder al naar buiten gebracht. "Ze hadden dat ding blijkbaar oeuvre, ik bedoel over", was de reactie van zanger Bennie Jolink. Normaal gaf naast het optreden met Anouk ook een eigen mini-concert en uiteraard ontbrak de bekendste hit van Normaal, Oerend Hard, niet.

Behalve die voor Nederlandse artiesten, waren er ook internationale prijzen. Jack Johnson won als beste zanger, Katie Melua was de beste zangeres. Favoriete groep was Coldplay en Rammstein won in de categorie alternatief.