AMSTERDAM - De raad voor de journalistiek behandelt vrijdag een klacht tegen het programma BNN University. In dat programma werd de klager in een winkelcentrum hinderlijk achtervolgd door een medewerker van dat programma.

De klager had net gepind bij een geldautomaat, waarna hij "een jonge man" achter zich aan kreeg. Slechts met veel moeite kon hij hem van zich af schudden. Omdat hij de hele situatie als bedreigend heeft ervaren deed hij aangifte bij de politie.

Later werd hij door een familielid erop geattendeerd dat de achtervolging is opgenomen en uitgezonden in het programma-onderdeel 'Peen in the ass' van het jongerenprogramma BNN University. De betrokken man was daarvan niet op de hoogte. Hij maakt daar nu bij de raad voor de journalistiek bezwaar tegen.

Irritante gedragingen

BNN-voorzitter L. Drillich geeft woensdag toe dat de bewuste scène "een minder geslaagd item" van het programma was. "De makers wilden de reacties filmen van mensen op onschuldige, lichtelijk irritante gedragingen. Ze waren een beetje aan het zieken. Wat mij betreft moet dat kunnen, in winkelcentra word ik ook regelmatig lastig gevallen door opdringerige krantenverkopers en dergelijke."

Wat Drillich wel laakbaar vindt, is dat de makers zich niet hebben bekendgemaakt aan de klager. "Daarin hebben de makers een fout gemaakt. Dat kan gebeuren als je met jonge programmamakers werkt, die maken beginnersfouten.

Excuus

Na dit geval hebben we er intern weer eens op aangedrongen dat er altijd toestemming voor uitzending gevraagd moet worden. Als dat toen ook was gebeurd, hadden we nu niet met deze zaak gezeten. We hebben een steekje laten vallen, maar hebben de klager er overigens wel excuus voor gemaakt."