AMSTERDAM - Oprah is niet alleen een naam, Oprah is een begrip. Alle sterren van enige betekenis zijn inmiddels te gast geweest in haar talkshow, al jaren het best bekeken televisieprogramma van de Verenigde Staten en in legio andere landen te ontvangen. La Winfrey was de eerste zwarte vrouw op de Forbes-lijst van miljardairs en het afgelopen jaar zelfs de meest invloedrijke beroemdheid ter wereld, aldus het zakentijdschrift.

Haar roem gaat ver. Op internet bestaat er zelfs een actieve beweging die zich inzet om Oprah in het Witte Huis in Washington te krijgen. Deze maand bestaat Oprah's show twintig jaar. RTL Nederland viert dit jubileum in de week van 20 maart met vijf speciale afleveringen op RTL4. In een van deze episodes is onder andere de zeer populaire actrice Jennifer Anniston te zien.

Verder veel favoriete momenten van Oprah zelf en haar beroemde favoriete-dingen-show waarin ze veel en vaak dure cadeaus uitdeelt aan het publiek. Ook haar meest spraakmakende interviews met onder anderen Sidney Poitier, Nelson Mandela en Tom Cruise komen aan bod. Het laatstgenoemde gesprek deed veel stof opwaaien, omdat de filmster, al springend op de bank, zijn liefde verklaarde aan Katie Holmes.

Op 23 maart komt er een speciale dvd-box uit. Op deze zes dvd's 1028 minuten vol hoogtepunten uit twintig jaar show, nooit uitgezonden beelden, persoonlijke onthullingen en een exclusief kijkje achter de schermen.

Seksueel misbruikt

De diva werd in 1954 in Mississipi geboren als Orpah Winfrey. Haar voornaam werd al snel verbasterd tot Oprah, aangezien dit makkelijker was uit te spreken voor haar familie. Ze bracht de eerste jaren van haar jeugd door bij haar oma. Op haar twaalfde ging ze bij haar moeder wonen, die nog maar een tiener was bij de geboorte van Oprah. Daar werd ze door verschillende familieleden seksueel misbruikt. Op haar 14e was ze zwanger, maar verloor haar kindje bij een vroeggeboorte.

Na deze traumatische gebeurtenis vertrok Oprah naar haar strenge vader die ervoor zorgde dat ze naar school ging. Dankzij haar opleiding was ze al op haar 19e actief als nieuwslezeres bij een radiostation in Nashville. Na een eerste televisieprogramma in Baltimore kwam ze in 1984 in Chicago terecht als presentatrice van de ochtendshow A.M. Chicago. Oprah voelde zich als een vis in het water voor de televisiecamera's, en besloot nooit meer wat anders te willen doen.

In 1986 begon The Oprah Winfrey Show en nam Oprah een aanvang met haar eigen productiebedrijf Harpo (omgekeerde spelling van de naam Oprah). Hiermee nam ze ook de productie van haar show in eigen hand en is ze verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de internetzender Oxygen. Deze zender zendt onder meer 'Oprah after the show' uit waarin na de Oprah Show wordt nagepraat met gasten en publiek.

Inmiddels produceert Harpo films, televisieprogramma's, video's en internetproducten, goed voor een miljoenenomzet. Inmiddels brengt Oprah met succes haar tijdschrift O uit.

In 1993 werd onder leiding van president Clinton de zogeheten Oprah-wet aangenomen. Deze moet kindermisbruik voorkomen door de aanleg van een database van pedofielen. Oprah richtte zich meer en meer op maatschappelijke activiteiten met name om kansarme kinderen en vrouwen te ondersteunen. In 1997 werd het Angel Network gesticht dat draait op donaties van kijkers. Haar laatste wapenfeit is een miljoenenbijdrage voor de slachtoffers van de orkaan Katrina.

In de kijker

De populariteit van Oprah en haar programma hebben inmiddels in Amerika ongekende vormen aangenomen. Hierbij spelen ook zakelijke belangen een grote rol. Als een product in de show wordt gepromoot, is het een geheid succes en een goed beoordeeld boek levert op zeker een bestseller op. Om deze reden is er inmiddels een workshop waarbij deelnemers leren hoe zij zichzelf of hun product bij Oprah in de kijker zetten.

Ook een negatief oordeel van de presentatrice kan grote gevolgen hebben. In 1996 kelderde de verkoop van rundvlees in de Verenigde Staten, omdat Oprah in haar show aandacht besteedde aan de gekkekoeienziekte. Ze meldde onder meer dat ze was gestopt met het eten van hamburgers. De veeboeren stelden 12 miljoen dollar te hebben verloren en spanden een rechtszaak aan tegen de talkshowhost.

Natuurlijk bestaan er talloze website's, fanclub's, gadgets en kan je jezelf via internet opgeven om mee te doen aan de selectie om vrijwilliger te worden in dienst van Oprah. Hierbij moet je dan wel vastleggen dat je op Oprah zal stemmen als ze met de verkiezingen mee gaat doen, want dat dat zal gebeuren staat voor een grote groep Amerikanen vast. Oprah moet overigens zelf nog wel worden overgehaald. Bumperstickers voor op de auto zijn al te krijgen: 'Run, Oprah, run', te bestellen voor slechts 1 dollar en 99 cent.