BELGRADO - Servië-Montenegro doet niet mee aan het Eurovisiesongfestival in mei in Athene. Het land besloot zich terug te trekken nadat het nationale songfestival zaterdag in chaos was ontaard.

De directeur van de Servische nationale omroep sprak dinsdag over onregelmatigheden bij de stemming, meldden Servische zenders. Tot grote ontevredenheid van de Servische meerderheid in het land wonnen de kandidaten van de Montenegrijnse minderheid, en dat voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Het overwegend Servische publiek tijdens de voorronde in Belgrado reageerde woedend op de zege van de groep No Name, die uit de naar onafhankelijkheid strevende deelrepubliek Montenegro komt. De Serviërs stelden dat de Montenegrijnse jury bevooroordeeld punten gaf. Geen enkel punt ging naar Servische kandidaten.

Afkeur publiek

Met luid boegeroep en het gooien van allerlei voorwerpen maakten de Servische toeschouwers hun afkeur duidelijk. Bewakers moesten de Montenegrijnse winnaars en juryleden in veiligheid brengen. Volgens de voormalige Servische premier Zivkovic leidde het nationale songfestival tot veel meer commotie dan de dood van ex-president Milosevic.

Servië-Montenegro geeft met de terugtrekking een plaats in de finale van het Eurovisiesongfestival op. Het land was rechtstreeks gekwalificeerd omdat No Name vorig jaar in Oekraïne de zevende plaats had bereikt. Nederland moet zich wel kwalificeren in de voorronde op 18 mei, twee dagen voor de finale op 20 mei.