LOS ANGELES - Soulzanger Isaac Hayes is gestopt bij South Park, waarin hij zijn stem leent aan vrouwenversierder en schoolkok Chef, omdat hij na negen jaar zijn buik vol heeft van de manier waarop in de animatieserie wordt gesproken over religie.

Hayes is een overtuigd aanhanger van de Scientology-beweging. Hij liet maandag in een verklaring weten dat er een moment is waarop satire ophoudt en onverdraagzaamheid jegens geloofsovertuigingen van anderen begint. Als iemand die zich de afgelopen veertig jaar voor burgerrechten heeft ingezet, zei hij zich niet langer te kunnen vinden in een show die zulke overtuigingen niet eerbiedigt.

Matt Stone, een van de makers van South Park, zei dat de opstelling van Hayes alles te maken heeft met zijn geloof in Scientology. "Hij heeft er geen probleem mee - en hij heeft er zat cheques voor geïncasseerd - als onze show de draak steekt met christenen."

Stone zei dat Hayes tegenover hem en co-auteur Tray Parker nooit iets van afkeer heeft laten blijken, totdat een aflevering van South Park in november over Scientology en enkele van zijn beroemde aanhangers als Tom Cruise en John Travolta ging. "Hij wil een afwijkende maatstaf voor andere religies dan de zijne en dat is voor mij waar onverdraagzaamheid en dweperij beginnen", zei Stone.