AMSTERDAM - Racoon is de winnaar geworden van de 3FM Awards. De Zeeuwse band ging naar huis met drie prijzen, te weten voor beste popartiest, beste nummer (Love you more) en de Schaal van Rigter omdat wederom het nummer Love you more vorig jaar het meest gedraaid werd op de radiozender.

De prijzen werden zondagmiddag uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam. Racoon gaf daar ook een optreden. Zanger Bart van der Weide noemde de prijzen een "dikke vette kroon" op alle jaren hard werken. "We zijn echt uit de stront omhoog gekropen en 3FM heeft ons altijd gesteund."

Een aantal jaar geleden was Racoon redelijk populair, maar werd door de platenmaatschappij ontslagen toen het daar minder ging. Op eigen kracht is de band weer teruggekomen. Ondanks de vele prijzen, werd Racoon niet geëerd als beste band. Deze eer ging naar die andere groep uit Zeeland, Blof.

Het is het tweede jaar dat de radioprijzen voor Nederlandse popmuziek worden uitgereikt. Via internet konden mensen stemmen op hun favoriete artiest in elf categorieën. Marco Borsato en Anouk wonnen de prijzen voor respectievelijk beste zanger en zangeres. Anouk neemt deze award voor het tweede jaar in ontvangst.

Borsato

De prijzenkast van Borsato moet inmiddels uitpuilen, maar de zanger is naar eigen zeggen er blij met zijn award. "Mijn muziek is breed en past op veel radiozenders en hoewel ik geen hardcore 3FM-artiest ben, heeft het publiek toch voor mij gekozen. Dat vind ik bijzonder."

Tiësto was vorig jaar beste mannelijke artiest en ook dit jaar ging hij niet met lege handen naar huis. Nu kreeg hij de prijs voor beste dance-artiest. Via een videoboodschap bedankte hij de luisteraars.

De beste rockartiest was volgens de internetstemming Within Temptation. Lange Frans & Baas B mogen zich een jaar lang beste R&B en hiphop artiest noemen en Kane maakte met Fearless het beste album.

Di-rect

Beste live-act is net als vorig jaar Di-rect. Zanger Tim Akkermans noemde deze prijs het mooist om te winnen. "Wij zijn een live-band en 3FM heeft ons ook altijd zo gezien." De groep was vijf keer genomineerd. "Ik had ook een nominatie voor beste zanger, maar dat vond ik niet kloppen. Ik vind het wel jammer dat we niet de prijs voor beste single hebben gewonnen." Di-rect was samen met pianist Wibi Soerjadi genomineerd met het nummer Blind for you.

Favoriete nieuwkomer was de Jeugd van Tegenwoordig. Willie Wartaal liet weten "vooral blij te zijn dat andere genomineerde Pete Philly de prijs niet heeft gewonnen".